Palliatieve thuiszorg

Veel patiënten verblijven in de laatste fase van hun leven graag in hun eigen vertrouwde omgeving, om verzorgd te worden door de eigen zorgverstrekkers en hulpverleners. De dienstverlening en de medische mogelijkheden zijn zo uitgebreid, dat palliatieve zorg aan huis mogelijk is wanneer er voldoende mantelzorgers (familie, vrienden, kennissen, buren) zijn die zich willen toeleggen op de zorg voor de zieke.

Bij een onhoudbare thuiszorgsituatie, kun je naar de palliatieve eenheid van een ziekenhuis gaan.

Het palliatief forfait is een bijkomende tegemoetkoming voor geneesmiddelen, verzorgingsmateriaal en hulpmiddelen die palliatieve thuispatiënten zelf (gedeeltelijk) moeten bekostigen. Je huisarts moet het palliatief forfait aanvragen en aan je ziekenfonds bezorgen.


Tip: het palliatief statuut geldt ook bij verblijf in een ouderenvoorziening of een psychiatrisch verzorgingstehuis, maar niet bij verblijf in een ziekenhuis.


Tip: Moet je voor de palliatieve zorg van iemand uit je omgeving je werk onderbreken (gedeeltelijk of volledig)? Dan heb je misschien recht op (betaald) palliatief verlof


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.