Materiële hulp (basishulp)

Een basisvoorziening is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Sommige plekken zijn dagelijks geopend, of één- of tweemaal in de week. Iedere bezoeker krijgt een warm welkom, vergezeld van een tas soep of koffie. Je kan er terecht voor een babbel, een uitstap, een brief die je niet goed begrijpt, een situatie waar je niet meteen antwoord op vindt, een vorming over budgetvriendelijk koken…

Achttien Gentse vrijwilligerswerkingen zijn aangesloten bij KRAS (Kring Rond mensen in Armoede in onze Stad). Enkele KRAS-diensten bieden ook tijdelijke voedselondersteuning en kleding aan. Sommige KRAS-diensten vragen dat je eerst langsgaat bij hun eigen sociale dienst of dat je in begeleiding bent en een doorverwijsbrief bij hebt van je begeleider. Om te weten bij welke KRAS-dienst je terecht kunt, geef je je adres in op de website zonering.  

Voor gezinnen in precaire verblijfssituatie biedt Eerstelijnszone Gent de website Wegwijs in Gent aan, een hulpmiddel om de begeleiding van gezinnen in precaire verblijfssituatie over organisaties heen vlotter te laten verlopen. Zowel professionele en vrijwillige hulpverleners kunnen er terecht voor ondersteuning in het werken met deze doelgroep. 

In dit overzicht vind je welke vormen van materiële ondersteuning er bestaan en waar je terecht kan:

Materiële hulp


Tip: Op het stadsplan van Enchanté vind je snel de weg naar de Gentse hartelijke handelaar die kleine diensten aanbiedt aan wie hier nood aan heeft. Een glas water, een kop koffie, een knipbeurt of een plek om je rugzak te zetten... het kan allemaal. Haal je eigen exemplaar bij een GentinfoPunt in je buurt.


Tip: Bij OCMW GentCAW Oost-Vlaanderen of samenlevingsopbouw kun je een handig adresboekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ krijgen. Of kijk eens rond op de bijhorende website


 

Printer Friendly, PDF & Email