Werk

Alles over uitkeringen en interessante maatregelen omtrent werken en werk zoeken vind je in de rubriek Werken

Verlofmogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om als werknemer of ambtenaar voor een bepaalde periode wat minder te werken of helemaal niet te werken. In veel gevallen kun je tijdens die periode een onderbrekingsuitkering krijgen. Als je in de privésector of de Vlaamse socialprofitsector werkt, kun je in sommige gevallen boven op die uitkering nog een aanmoedigingspremie krijgen.

Je kunt loopbaanonderbreking nemen via het tijdskrediet (privé sector) of via het Vlaams zorgkrediet (openbare sector). Daarnaast bestaan er ook 3 thematische verlofstelsels. Die zijn gebonden aan een specifieke reden en geven recht op een hogere uitkering. 

  • ouderschapsverlof
  • verlof voor palliatieve zorg
  • verlof voor medische bijstand

Vraag verlof aan en raadpleeg jouw persoonlijk dossier op rva.be. Je vindt er ook instructiefilmpjes en documenten met meer uitleg. Je kan ook het RVA-kantoor in Gent contacteren of vraag hulp bij je uitbetalingsinstelling.

Verlof met vergoeding via ziekenfonds

Als zwangere vrouw ben je beschermd tegen ontslag en is het verboden om nachtwerk of overuren te doen. Daarnaast heb je recht op moederschapsrust. Na de geboorte van je kindje kan de papa van het kind of jouw partner geboorteverlof opnemen. Als je een kindje adopteert heb je recht op adoptieverlof.  Contacteer je ziekenfonds.


Tip: Meld je aan op de onlinedienst BreakatWork  en kom te weten op hoeveel maanden en dagen tijdskrediet, loopbaanonderbreking of thematisch verlof je nog recht hebt samen met het bedrag van je uitkering.


 


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.