Psychische problemen in het gezin hebben invloed op de persoon zelf én op zijn omgeving. Een persoon met een psychisch probleem vergt veel zorg van de partner, (groot)ouder, broer, zus of kind die zich inzetten om de leefsituatie te verbeteren.
Algemeen: psychische/psychiatrische problematiek
Het Familieplatform Geestelijke Gezondheid verenigt familieorganisaties die werken rond psychische en/of verslavingsproblematieken (zie overzicht). Je kan bij deze groepen terecht voor informatie, steun (lotgenotencontact), ontspannende activiteiten, vormingen maar ook om je verhaal te vertellen.
Specifieke problematiek
- Zelfdoding: Een zelfdoding van een dierbare is moeilijk te verwerken. Nabestaanden kunnen steun vinden in lotgenotencontact. Meer informatie over gespreksgroepen en andere initiatieven vind je hier.
- Zelfverwonding: Op zelfverwonding.be vind je informatie voor jongeren, ouders, professionals en scholen wanneer ze te maken krijgen met zelfverwonding.
Specifieke doelgroep
- Mantelzorgers: als mantelzorgen voor een persoon met een psychiatrische problematiek kan je voor advies en ondersteuning terecht bij het Netwerk Psychiatrische Zorg in de Thuissituatie Regio Groot-Gent
- Ouders van kinderen met psychiatrische problemen: Heeft je kind therapie nodig? Moeten dan beide ouders toestemming geven? Lees er meer over in de brochure 'Therapie voor een kind zonder toestemming van beide ouders?
- Kinderen van ouders met psychiatrische problemen (KOPP) en afhankelijkheidsproblemen (KOAP):
- Informatie op www.koppvlaanderen.be
- Website www.ikmaakdeklik.be waar ze bijvoorbeeld ook online met lotgenoten in contact kunnen komen.
- Kindreflex: ondersteunt hulpverleners om het ouderschap bespreekbaar te maken bij ouders met een psychiatrisch probleem en om verontrustende gezinssituaties op te merken.
- CGG Adentro - KOPP/KOAP Preventiegesprek: specifieke werking rond KOPP (team kinderen en jongeren) en KOAP (team verslavingszorg).
- Op de website van de Expertisegroep Ouders onder Invloed vind je een lijst met vragen die polsen naar de veerkracht van de betrokken kinderen en heel wat beeldmateriaal die deze veerkracht van lagere schoolkinderen kan vergroten