Huurwaarborg en eerste maandhuur

Als je een woning huurt moet je een huurwaarborg betalen aan de verhuurder. De maximale huurwaarborg bedraagt 3 maanden huur.

Huurwaarborglening

Wanneer je moeilijkheden hebt om de waarborg van drie maanden huur te betalen en je voldoet aan een aantal andere voorwaarden, kan je in aanmerking komen voor een renteloze huurwaarborglening van het Vlaams Woningfonds. Je hoeft niet te wachten tot je een geschikte woning hebt gevonden om een aanvraag in te dienen. Je kan vooraf een principiële toelating aanvragen, deze blijft 3 maanden geldig. 

Ontvang je een leefloon, is je inkomen gelijk of lager dan een leefloon of voldoe je niet aan de toekenningsvoorwaarden voor een huuwaarborglening? Dan is het mogelijk dat OCMW Gent met een voorschot tussenkomt in de huurwaarborg. Je mag het bedrag achteraf in schijven terugbetalen. Ga tijdig langs bij het Welzijnsbureau van het OCMW Gent in je buurt of bij je OCMW-maatschappelijk assistent(e). 

Tussenkomst dubbele huishuur

Verhuis je binnenkort en moet je daardoor voor een korte periode 2 huishuren betalen? Dan kan OCMW Gent de hoogste van de 2 huren voorschieten. Je betaalt dit bedrag achteraf in schijven terug. Kijk hier voor meer informatie en/of ga langs bij het welzijnsbureau van het OCMW in jouw buurt.


 


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.