Sociale derdebetalersregeling of regeling betalende derde

Body

Met de regeling betalende derde of derdebetalersregeling betaal je aan de zorgverlener enkel het remgeld. De rest van het officiële honorarium wordt rechtstreeks afgerekend tussen de zorgverlener en het ziekenfonds. De regeling betalende derde is gekoppeld aan het recht op de verhoogde tegemoetkoming of aan bijzondere situaties. Maar in de apotheek, het ziekenhuis en bij bepaalde zorgverleners is ze voor iedereen van toepassing.

In bijzondere situaties moet je zélf vragen aan de zorgverstrekker om de regeling toe te passen: •  je bevindt je in financiële moeilijkheden / • je hebt een inkomen onder het leefloon / • je hebt recht op de verhoogde tegemoetkoming / • je bent alleenstaand of gezinshoofd en minstens 6 maanden volledig werkloos / • je krijgt verhoogde kinderbijslag voor een kind met een erkende handicap / • je hebt het statuut chronisch zieke


Let op: De regeling is niet van toepassing voor ereloonsupplementen die gedeeltelijk geconventioneerde of niet-geconventioneerde zorgverleners kunnen vragen. Die supplementen moet je volledig zelf betalen.


Tip bij ziekenhuisopname: Heb je recht op de sociale derdebetalersregeling? Ga dan zeker vóór je consultatie of verblijf langs bij de sociale dienst van het ziekenhuis. Sommige niet-geconventioneerde specialisten rekenen in dat geval enkel het officiële tarief. 


Infofiche: GezondheidszorgSociale voordelen gezondheidZiekenfonds

Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.