Mind map

Zwangerschap- financieel- kosten bevalling

Voor de bevalling: 

Wanneer je zwanger bent moet je sowieso rekenen op een aantal medische kosten zoals de controles bij de huisarts, gynaecoloog, kinesist, apotheekkosten, ... 

Om je voor te bereiden op de komst van je baby heb je ook verzorgingsmateriaal nodig (een bedje, luiers, een verzorgingstafel, ...). Afhankelijk van je ziekenfonds zal je bij een aantal winkels babyspullen kunnen kopen mét tussenkomst van je ziekteverzekering. Vraag dit zeker na bij je ziekenfonds.  

De bevalling: 

Je kan kiezen om thuis te bevallen of in een ziekenhuis.

De kostprijs om in een ziekenhuis te bevallen hangt af van een aantal factoren:

  • Verblijfsduur
  • Specifieke noden: medicatie die je neemt of onderzoeken die uitgevoerd moeten worden,...
  • Verzekeringsstatuut: In het ziekenhuis betaal je voor de opname. Je ziekenfonds betaalt een groot deel van de factuur rechtstreeks aan het ziekenhuis. Je ontvangt nadien nog een 'oplegfactuur' dat je zelf moet betalen. Indien je in de mogelijkheid bent om een hospitalisatie aan te gaan, kan de ziekenfonds ook in de oplegkosten tussenkomen.
    Let op! Sluit de hospitalisatieverzekering  af vóór je zwanger bent. 
  • Kamertype: Je kan kiezen tussen een eenpersoonskamer, tweepersoonskamer of meerpersoonskamer. Bij een eenpersoonskamer moet je rekening houden ereloonsupplementen die aangerekend worden. Deze ereloonsupplementen kunnen hoog oplopen. Bij tweepersoonskamers komen er geen extra toeslagen bij. De prijs van een eenpersoonskamer ligt hoger dan bij een tweepersoonskamer!

Tip: ook voor alles wat administratie betreft of je rechten en plichten als aanstaande ouder kan je terecht bij je ziekenfonds! 


 

Fiche_Trefwoord

Zwangerschap- Specifieke bescherming

Van zodra je werkgever op de hoogte is gesteld van je zwangerschap geniet je een aantal specifieke beschermingen:

  • Bescherming tegen ontslag omwille van je zwangerschap: eens je werkgever op de hoogte is kan hij je niet ontslaan om een reden dat met je zwangerschap te maken heeft. Deze bescherming loopt tot 1 maand na de laatste dag van je bevallingsrust. Bijvoorbeeld: ga je opnieuw werken op 13 september, dan ben je beschermd tot 12 oktober. 
    De ontslagbescherming is niet totaal. Bij zware beroepsfouten of wangedrag kan je nog altijd ontslagen worden. Ook economische of technische redenen zijn kunnen nog steeds opgeworpen worden om je ontslag te motiveren. Je werkgever moet wel kunnen aantonen dat je ontslag niets te maken heeft met je zwangerschap.
     
  • Zwangerschapsverlof: Je hebt recht op zwangerschapsverlof (ook wel moederschapsverlof genoemd). Je zwangerschapsverlof duurt in totaal 15 weken (17 weken voor een meerling) en bestaat uit prenataal en postnataal verlof.
     
  • Medische onderzoeken: je hebt als zwangere medewerksters recht op betaalde afwezigheid voor het afleggen van zwangerschapsonderzoeken. Het gaat hier om medische onderzoeken die echt niet buiten de normale werkuren kunnen plaatsvinden. Indien je werkgever erom vraagt of indien een cao/het arbeidsreglement dit voorschrijft, moet je een doktersbriefje voorleggen. 

  • Overuren: je mag als zwangere medewerkers geen overuren meer presteren en evenmin arbeid verrichten die schadelijk kan zijn voor je gezondheid of voor de gezondheid van je kind.


Let op! Je moet ervoor zorgen dat je in orde bent met je ziekenfonds en met het groeipakket.


 

Fiche_Trefwoord

Zwangerschap - verwittigen werkgever

Bij zwangerschap moet je zo snel mogelijk werkgever op de hoogte brengen. Dat doe je in het beste geval in een persoonlijk gesprek. Indien je deze al hebt bezorg je je werkgever ook een medisch attest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat. Indien je nog geen medisch attest hebt op het moment van het gesprek kan je deze ook aangetekend aan je werkgever bezorgen. Op deze manier is alle discussie of onduidelijkheid uitgesloten.

Vanaf het moment dat je je werkgever hebt ingelicht over je zwangerschap geniet je een aantal specifieke beschermingen.

Fiche_Trefwoord

Chronische ziekte - extra verzekeringen

De ziekenfondsen regelen de verplichte ziekteverzekering en bieden aan hun leden extra diensten zoals terugbetaling voor diensten en kosten die niet vallen onder de verplichte verzekering. In ruil voor jaarlijks lidgeld kun je gebruik maken van voordelen bij bijvoorbeeld hulp bij het stoppen met roken, diëtiste, thuiszorg en thuisverpleging, je bril of lenzen vervangen, ontmoetingsactiviteiten, beweeglessen, vakantiekampen voor kinderen, oppas voor zieke kinderen, vervoer voor minder mobielen, hulpmiddelen voor thuisverzorging, reisbijstand, .... (!niet bij de Hulpkas)

Daarnaast kun je ook aanvullende betalende verzekeringen afsluiten zoals een hospitalisatieverzekering, tandverzekering, extra bijstand in het buitenland,  ... Voor verschillende verzekeringen moet je op voorhand een medische vragenlijst invullen of vraagt men soms een medisch onderzoek. Men mag wel enkel vragen stellen over of onderzoek doen naar je huidige gezondheidstoestand. Vragen over genetische gegevens zijn verboden.


Let op: de extra diensten en voordelen verschillen naargelang ziekenfonds of verzekeraar. Vraag na bij jouw ziekenfonds of verzekeraar waar je recht op hebt.


Tip: Het Vlaams Patiëntenplatform vzw maakte voor 2022 een vergelijking over hoe hospitalisatieverzekeringen voorafbestaande ziekten dekken (zie hieronder in de folder). Daarnaast geven ze ook een overzicht van een vergelijking van (de premies van) hospitalisatieverzekeringen.


 

Fiche_Trefwoord

Chronische ziekte - aangepaste vakantie

Chronisch zieken en mensen met een beperking gaan minder vaak op vakantie. Dat kan zijn om financiële redenen, maar ook vanwege de nood aan speciale zorg of voorzieningen. 

Op de website toegankelijk reizen vind je informatie over het regelen van aangepast vervoer, verzorging of hulpmiddelen op vakantie. De website biedt ook een overzicht van reisbureaus en organisaties die georganiseerde reizen aanbieden voor mensen die extra noden of wensen hebben op vakantie.

Veel ziekenfondsen en patiëntenverenigingen of zelfhulpgroepen en kruisverenigingen hebben een aanbod aangepaste activiteiten en vakanties voor hun leden.


Tip: Wil je op daguitstap of met vakantie, maar ondervind je een drempel? Stel je vraag aan de Vakantieschakelaar.


Tip: Kompaan vormt een brug tussen reizigers met een beperking of zorgvraag en vrijwilligers. Reiziger en vrijwilliger gaan samen op vakantie of uitstap.


 

Fiche_Trefwoord

Eerstelijnshulp geestelijke gezondheid Gent

Op deze pagina willen wij een overzicht geven van het aanbod eerstelijnshulp geestelijke gezondheidszorg in Gent. 

De eerstelijnshulp geestelijke gezondheid is het laagdrempelig aanbod binnen de sector geestelijke gezondheidszorg, waar je terecht kan voor kortdurende begeleiding wanneer je kampt met milde tot matige psychische moeilijkheden.

Dat aanbod kan opgesplitst worden in: 

Fiche_Trefwoord

Verhuizen- naar het buitenland

Wil je voor een langere tijd of definitief naar het buitenland emigreren? Dan moet je daar aangifte van doen bij de Dienst Burgerzaken van Stad Gent. Doe dat best zo dicht mogelijk bij de datum van vertrek. Alles wat je moet weten vind je op de pagina van Stad Gent.

Belgische studenten die voor een langere tijd of definitief naar het buitenland verhuizen moeten geen aangifte doen, tenzij ze geen familie meer hebben én niet meer ten laste staan van hun familie. Op Kamiel vind je info over alle paperassen die je in orde moet brengen.


Opgelet: Aangifte van verhuis naar buitenland bij de Dienst Burgerzaken geldt enkel voor Belgen! Niet-Belgen kunnen terecht bij Loket Migratie.


 

Fiche_Trefwoord

Scheiding- Financiële gevolgen

Pensioen

Als je getrouwd was of een wettelijk samenwonend met je (ex-)partner, heeft de één in principe recht op de helft van het pensioen van de ander dat is opgebouwd in de tijd dat jullie samen waren. Geef de scheiding binnen twee jaar door aan je pensioenfonds. Het pensioenfonds zorgt er dan voor dat het pensioen wordt verdeeld. En jullie ontvangen ieder je eigen deel van het pensioen.

Als jullie feitelijk samenwoonden, dan hoef je je pensioen niet te verdelen. Geef wel aan je pensioenfonds door dat je geen partner meer hebt.


Woning

Als je samen met je ex-partner een koophuis hebt, ben je vaak samen verantwoordelijk voor de hypotheeklening. Jullie kunnen ervoor kiezen om de woning te verkopen. Als het huis meer of minder waard is geworden, deel je winst of verlies. Wil één van jullie in het huis blijven wonen? Dan moet die zich inkopen en de vertrekkende partner 'uitbetalen'. 

Woonden jullie in een huurwoning? Kijk na in het huurcontract wat je moet doen bij een scheiding. Je kan voor advies ook langsgaan bij de Woonwijzer in je buurt.


Fiscaal

Wanneer je getrouwd bent of wettelijk samenwonend doe je één gezamenlijke belastingaangifte. Wanneer jullie beslissen om te scheiden moet je afzonderlijk je belastingen indienen vanaf het jaar dat volgt op de scheiding. 

Let op! De datum waarmee je rekening moet houden is de datum waarop de echtscheiding ingeschreven is in het rijksregister en niet de datum van de uitspraak door de rechtbank. 


Gezamenlijk bedrijf

Wanneer je je eigen bedrijf of samen met je partner een bedrijf hebt uitgebouwd, kan een scheiding complexe gevolgen hebben. Het huwelijksstelsel waaronder jullie getrouwd zijn speelt daarin een rol. Valt de onderneming onder het vermogen dat verdeeld moet worden? Wat gebeurt er met de eventuele schulden of winsten die het bedrijf maakt? Vraag advies aan je boekhouder. 


 

Fiche_Trefwoord

Scheiding- Ouderschap

Een ouderschapsovereenkomst houdt alle afspraken in die ouders maken over de uitoefening van hun ouderlijk gezag. Alles over verzorging, ontwikkeling, opvoeding, verblijf... van het minderjarige kind. 

Jonger dan 12 jaar?

Kinderen hebben bij een echtscheiding spreekrecht. Dit betekent dat zij hun zegje mogen doen over de echtscheiding en hoe ze dat zelf ervaren en het liefste willen invullen. Op initiatief van het kind.

Ouder dan 12 jaar en jonger dan 18 jaar?

De jeugdrechter is verplicht om kinderen vanaf 12 jaar op te roepen voor de rechtbank om hem of haar in de gelegenheid te stellen zijn of haar mening te geven over de scheiding van de ouders. Hier spreken ze van hoorrecht. Op initiatief van de rechtbank.

Meerderjarig?

Meerderjarige kinderen mogen zelf bepalen waar en bij wie ze wonen en met wie ze willen omgaan. Immers, het ouderlijk gezag komt te vervallen wanneer een kind de leeftijd van 18 jaar bereikt.


Let op: Voor meerderjarige kinderen blijft de onderhoudsverplichting bestaan zolang ze geen eigen inkomen hebben. 


 

Fiche_Trefwoord

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.