Dienstverlening

Een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood, je woning aanpassen, wat doe je met je vrije tijd, hulp aan huis via thuiszorg, vragen over gezondheid, verlofstelsels om voor een zieke te zorgen of verblijf in een residentie voor ouderenzorg, ... Heel wat van deze aspecten komen aan bod in de andere sectoren. Bekijk ook de sector thuiszorg als je op zoek bent naar informatie over rechten en diensten op maat van ouderen.


Tip: OCMW Gent zette alle financiële voordelen voor 65+ op een rijtje. Vraag na waar je recht op hebt bij een lokaal dienstencentrum in je buurt of de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds. Een maatschappelijk werker helpt je met alle administratie voor de aanvraag.


Project: Het lokaal dienstencentrum brengt buren met elkaar in contact via het project buren voor buren.  Wil jij zelf een handje toesteken of zoek je hulp van een zorgzame buur? Ga eens langs bij een lokaal dienstencentrum.


Tip voor hulpverleners: bekijk de brochure of de e-learningmodule van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) om zelfmoordgedachten en suïcidaal gedrag bij ouderen beter te detecteren, behandelen en opvolgen.