Wacht- en spoeddienst

Wachtdienst: Overdag en op weekdagen kun je rechtstreeks terecht bij de huisartsen, vroedvrouwen, ergo- en kinesitherapeuten, psychiatrische thuiszorg, apothekers, tandartsen, enz. Heb je hulp nodig ’s avonds, in het weekend of op feestdagen? Dan kun je de wachtdiensten contacteren. Naast wachtdiensten voor huisartsen zijn er ook wachtdiensten voor apotheken (dringende geneesmiddelenverstrekking) en tandartsen (dringende tandproblemen). Ook als je ingeschreven bent bij een wijkgezondheidscentrum kun je gebruik maken van de wachtdiensten.


Tip: Weet je niet waar je het best terecht kan? Bel dan naar het onthaal van de huisartsenwachtposten via het nummer 1733.
Let op: een bezoek aan een wachtdienst kost meer.


Spoeddienst: Naar de spoeddienst van het ziekenhuis ga je alleen als het dringend en ernstig is. Met een verzwikte enkel waar je nog op kan steunen, met een kleine snijwonde of met koorts kan je naar de huisarts (van wacht). Daarom kan het gebeuren dat je met een niet-dringende aandoening moet wachten in de wachtzaal. Wie met een ziekenwagen wordt binnengebracht of doorgestuurd is door de huisarts, krijgt voorrang.

Noodnummers: Je belt een noodnummer in een levensbedreigende situatie. Noodnummers zijn op elk moment bereikbaar, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Gebruik deze nummers enkel voor zeer dringende zorgen die niet kunnen wachten. De ziekenwagen komt je dan halen. Je betaalt meer voor de hulp, ook al is het telefoonnummer gratis! Ook het vervoer met een ziekenwagen moet je betalen.


De app 112 BE: Dringende hulp nodig? Bel de noodcentrales nu ook via App. Personen met een beperking hoeven de noodnummers niet meer te onthouden. Met een klik op het juiste icoontje wordt brandweer, ambulance of politie verwittigd. Doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis kunnen in de app aangeven dat zij niet kunnen telefoneren. Voor hen is er een chatfunctie. Let op, deze app werkt enkel in België. Lees meer op de website 112.


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.