Rechtshulp

Je rechtspositie bepaalt wat je moet en mag, bijvoorbeeld op vlak van toegang tot gezondheidszorg, sociale zekerheid, huisvesting en werk. Je verblijfsstatuut bepaalt je rechtspositie. Zo zal een Belg meer rechten en mogelijkheden hebben dan een burger van de Europese Unie. Een burger van de Europese Unie heeft op zijn beurt meer rechten dan een verzoeker om internationale bescherming. En helemaal onderaan de ladder, maar daarom niet rechteloos, de kwetsbare groep van mensen zonder wettig verblijf. Ook zij hebben een aantal basisrechten.

Bij het OCMW Gent en het Transithuis krijg je de eerste algemene informatie. Ze verwijzen voor verder juridisch advies door naar de juridische bijstand. In sommige gevallen heb je als verzoeker om internationale bescherming recht op gratis bijstand van een advocaat.


Tip: De Dienst vreemdelingenrecht en internationaal familierecht van het Agentschap Integratie en Inburgering heeft een team juristen die instaan voor telefonisch juridisch advies.


Let op: Als er een probleem is, vraag dan zo snel mogelijk juridische hulp. Procedures zijn vaak gebonden aan regels en termijnen. Als je die niet respecteert, dan kun je je rechten verliezen.


TipNANSEN is een organisatie van advocaten en academici ervaren in asiel en migratie. Advocaten en andere praktijkbeoefenaars (terreinwerkers, bezoekers van detentiecentra, enz.) kunnen NANSEN vragen om informatie of technisch juridisch advies in individuele asieldossiers, met ook aandacht voor personen in detentie


 


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.