Ouderenmis(be)handeling

Wanneer je als slachtoffer van geweld of misbruik 60 jaar of ouder bent, spreken we van ouderenmis(be)handeling of OMB. OMB kan verschillende vormen aannemen:

  • Lichamelijke mis(be)handeling
  • Psychische mis(be)handeling
  • Financieel en materieel misbruik
  • Seksueel geweld
  • Verwaarlozing
  • Schending van de rechten

Bij ouderenmisBEhandeling is het geweld niet altijd slecht bedoeld. De ‘BE’ benadrukt dat er, naast opzettelijke mishandeling, ook sprake kan zijn van niet bewuste handelingen of nalaten van handelingen die de oudere verdriet, pijn of kwaad berokkenen. Ook een mantelzorger die uit onwetendheid zijn dementerende partner dagelijks vastmaakt aan de zetel om zijn veiligheid te garanderen, valt onder de noemer OMB. Dit heet ‘ontspoorde zorg’.

Meer informatie vind je op de website van 1712 of op de website van het Vlaams ondersteuningscentrum ouderenmis(be)handeling (VLOCO). Je kunt anoniem en gratis bellen naar de hulplijn 1712. Als je belt staat daarna het telefoonnummer niet op de telefoonrekening. Iemand anders weet dus niet dat je ernaar gebeld hebt.

Gebeurt de mis(be)handeling niet in jouw privésituatie, maar in een woonzorgcentrum, een rust- en verzorgingstehuis, een serviceflat, een centrum voor kortverblijf of een dagverzorgingscentrum? Dan kan je de woonzorglijn contacteren.


 


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.