Kraamperiode

Soms is extra hulp na de bevalling welkom.

Voor, tijdens of na de geboorte van je kind kan een kraamverzorgende je bijstaan. Kraamzorg omvat onder meer hulp bij huishoudelijke taken zoals wassen, koken, strijken, ... opvang van andere kinderen in het gezin en hulp bij de verzorging van je baby. 

Hier vind je meer informatie en ondersteuningsdiensten:

  • Kind en Gezin biedt ondersteuning aan ouders met kinderen van 0-3 jaar. 
  • Het inloopteam biedt ondersteuning aan (aanstaande) gezinnen en in een moeilijkere leefsituatie. 
  • Bij de kraamkaravaan vind je heel wat informatie over kraamzorg. Je kan er ook kraamzorg aanvragen.
  • Wolk in mijn hoofd: online initiatief voor de preventie, detectie en behandeling van mentale gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap en tot één jaar na de bevalling. 
  • Een buddy bij de wieg XL: een buddy (vrijwilliger De Sloep) biedt emotionele en praktische ondersteuning tijdens de zwangerschap en tot één jaar na de geboorte. 
  • Een buddy bij de wieg Artevelde hogeschool: een buddy (student) biedt emotionele en praktische ondersteuning tijdens de zwangerschap en tot één jaar na de geboorte. 

Tip: Organiseer kraamzorg best al 3 maanden voor je bevalling. Ziekenfondsen en/of hospitalisatieverzekeringen geven vaak onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor de hulp. Informeer je bij het Expertisecentrum Kraamzorg.


Tip: Bij de geboorte van een kind heb je recht op een Startbedrag. Vraag dit aan bij je kinderbijslagfonds.


 


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.