Woonwagenbewoners en voyageurs

Roma, woonwagenbewoner, Rom, Voyageur, campingbewoner. De woorden worden vaak door elkaar gebruikt. Toch betekenen ze elk iets anders.

Woonwagenbewoners leven permanent in een woonwagen, meestal op een daartoe voorzien woonwagenterrein. De Vlaamse Wooncode erkent een woonwagen als volwaardige woonvorm. De geldende kwaliteitsvereisten worden dus ook toegepast op de woonwagen. Door de toename van het aantal woonwagenbewoners in Vlaanderen en het gebrek aan terreinen, is woononzekerheid een groot probleem voor deze groep.

In Gent kan je terecht op: 

  • Doortrekkersterrein: plaats voor maximaal 25 woonwagens. Amal beheert het terrein. Verblijf is altijd tijdelijk: maximum 21 dagen, 5 maal per jaar. Je moet eerst reserveren bij Amal. Je betaalt een waarborg en een dagvergoeding. 
  • Residentieël woonwagenterrein (Vosmeers): vraag meer informatie over de voorwaarden en praktische regeling bij De Woonwijzer in je buurt

Tip: Op woonwagenbewoners.be van LEVL vind je informatie voor professionals die werken met deze doelgroep. Hulpverleners vinden er een platform om kennis met elkaar te delen.


 


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.