Uitbetalingsinstellingen

Als werkloze of werkzoekende heb je twee opties:

Optie 1: Je sluit je aan bij een vakbond naar keuze: de christelijke vakbond (ACV), de liberale vakbond (ACLVB) , de socialistische vakbond (ABVV). Je kan er het hele jaar door langsgaan voor werkgerelateerd advies en informatie. Bijvoorbeeld over verlofregelingen, vakantiegeld, de opmaak van je werkloosheidsdossier, je arbeidscontract, jouw rechten na een arbeidsongeval (zie gerelateerde info), ... Je betaalt jaarlijks lidgeld om van deze diensten gebruik te kunnen maken.

Optie 2: Je wilt je niet aansluiten bij een vakbond? Dan kan je naar de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen. Deze is gratis, maar beperkt zich tot de opmaak van je dossier, het doorsturen naar de RVA en de uitbetaling van je werkloosheidsuitkering. 

Wat zijn de grootste verschillen?

  • Lidgeld: Bij een vakbond betaal je jaarlijks lidgeld (uitzondering: studenten en -25 jarigen die hun beroepsinschakelingstijd doorlopen). De Hulpkas is een overheidsinstelling en vraagt je werkloosheidsuitkering gratis aan. 
  • Nabijheid: Een vakbond heeft vaak verschillende filialen en kantoren waardoor ze dichter bij jou in de buurt zijn. De Hulpkas heeft slechts één locatie. 
  • Aanbod: Vakbonden hebben een groter aanbod. Naast werkgerelateerd advies en informatie, kan je er ook sollicitatietraining, loopbaanadvies, belangenbehartiging, juridische bijstand, ... krijgen (dus ook wanneer je ergens tewerkgesteld bent). De Hulpkas beperkt zich tot de opmaak van je dossier, het doorsturen naar de RVA en de uitbetaling van je werkloosheidsuitkering (uitsluitend wanneer je werkloos of werkzoekende bent)

Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Heb je ergens een fout gezien of heb je een suggestie? Alle tips om de website zijn welkom. Neem contact op via info@socialekaartvangent.be. Mocht je ergens een fout gezien hebben, is het handig dat je ook de pagina vermeldt waar je die fout gezien hebt.

Met jouw hulp maken wij deze infotool steeds beter.